Dobit AIK banke u prvih devet meseci tri milijarde dinara

Bez autora
Nov 01 2012

Niška AIK banka zabeležila je visoku profitabilnost u prvih devet meseci poslovanja, uz stagnaciju prihoda od kamata, pokazuju nerevidirani finansijski izveštaji ove banke za prvih devet meseci. Prihod od kamata AIK banke iznosio je 9,5 milijardi dinara, što je neznatno više nego u istom periodu prošle godine, dok je profitabilnost iz ovog segmenta poslovanja skočila čak 19 posto na 5,6 milijardi dinara. Prihodi od naknada i provizija su pali 7,7 posto na nepunih 706 miliona dinara. Dobitak po osnovu naknada i provizija smanjeni su 12 posto na 607,6 miliona dinara. Slično kao i ostale banke, i AIK banka je zabeležila visoke rashode od kursnih razlika u visini od 2,8 milijardi dinara, dok su rashodi po osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja skočili 16,7 posto na 2,9 milijardi dinara. Dobitak pre oporezivanja AIK banke u prvih devet meseci iznosio je neznatno preko tri milijarde dinara što je 47 posto više nego u uporednom periodu 2011. godine.

Dobit AIK banke u prvih devet meseci tri milijarde dinaraNiška AIK banka zabeležila je visoku profitabilnost u prvih devet meseci poslovanja, uz stagnaciju prihoda od kamata, pokazuju nerevidirani finansijski izveštaji ove banke za prvih devet meseci.

Prihod od kamata AIK banke iznosio je 9,5 milijardi dinara, što je neznatno više nego u istom periodu prošle godine, dok je profitabilnost iz ovog segmenta poslovanja skočila čak 19 posto na 5,6 milijardi dinara. Prihodi od naknada i provizija su pali 7,7 posto na nepunih 706 miliona dinara. Dobitak po osnovu naknada i provizija smanjeni su 12 posto na 607,6 miliona dinara.

Slično kao i ostale banke, i AIK banka je zabeležila visoke rashode od kursnih razlika u visini od 2,8 milijardi dinara, dok su rashodi po osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja skočili 16,7 posto na 2,9 milijardi dinara.

Dobitak pre oporezivanja AIK banke u prvih devet meseci iznosio je neznatno preko tri milijarde dinara što je 47 posto više nego u uporednom periodu 2011. godine.

Od početka godine AIK banka je značajno povećala poziciju gotovine i gotovinskih ekvivalenata od početka godine i to skok od 50 posto na 11,7 milijardi dinara, dok su plasirani krediti i depoziti porasli 15,2 posto na 76,8 milijardi dinara. Za više od 39 procenata su smanjeni opozivi depoziti i krediti odnosno poslovi sa NBS.

Aktiva AIK-a na kraju septembra iznosila je 152,4 milijarde dinara što je 6,4 posto više od početka godine.

Akcije AIK banke na Beogradskoj berzi od početka godine beleže pad od 14,1 posto, a po poslednjoj ceni od 1.415 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 12,5 milijardi dinara ili oko 110 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik